Hogyan győzzük le a féltékenységet?
Magát az érzést átélni egy adott helyzetben teljesen normális dolog. A gondok akkor kezdődnek, amikor ez a negatív érzés elhatalmasodik bennünk és rányomja bélyegét párkapcsolatunkra. Természetesen ezt mindenki másképp éli meg. Ahhoz, hogy sikeresen legyőzzük, meg kell értenünk valójában mi zajlik le bennünk.

Ismerjük meg!

A féltékenység egy komplex érzelem, melyet az önbizalomhiány táplál, valamint egyfajta félelem, hogy elveszítjük az irányítást a dolgok felett. Amikor alacsony az önbecsülésünk, gyakran érezhetjük úgy, nem vagyunk elég jók a másiknak. A legnagyobb félelmünk az, hogy emiatt elhagynak minket. A legapróbb párbeszédekből és cselekedetekből is azt feltételezzük, párunknak tetszik a beszélgető partnere, esetleg flörtöl is vele. Sajnos gyakran magából a féltékenység érzéséből kialakul egy negatív viselkedési forma, amely legtöbbször vádaskodásban, hibáztatásban nyilvánul meg. Ha tisztában vagyunk azzal, hogy ezek az érzések kialakultak bennünk, akkor az már egy lépés a megoldáshoz.

Vajon miként kontroláljuk ezt?

Olyan szituációkban, ahol féltékenyek leszünk, először is vegyünk egy nagy levegőt. Próbáljuk meg elfogadni az érzést és megérteni, hogyan hat ránk. Számoljunk el tízig. Az igazság az, hogy ezek valószínűleg csak féltékeny gondolatok, melyek gyakran egyáltalán nem egyeznek meg a realitással, csak beképzeljük őket.

Beszéljünk róla!

Ahhoz, hogy legyőzzük ezt a marcangoló érzést, muszáj őszintén beszélnünk róla. Üljünk le partnerünkkel, amikor mindketten nyugodtak vagyunk. Próbáljuk meg elmagyarázni mit érzünk, anélkül, hogy vádaskodnánk vagy hibáztatnánk a másikat. Mutassunk rá, mit is szeretnénk valójában. Fontos hogy a mondatainkat kellő figyelemmel fogalmazzuk meg. Használjuk inkább az „én” kezdetű mondatokat a „te” helyett.

„Én úgy érzem, hogy keveset vagyunk együtt, és ettől elbizonytalanodok kicsit. Szeretném, ha több időt töltenénk közösen.”
Míg ezek pillanatnyi érzelmekre utalnak, a „te” kezdetű mondatok gyakran átfordulhatnak számonkérésbe, hibáztatásba. Minél többet kommunikálunk az érzéseinkről, annál közelebb kerülünk egymáshoz. Ez a közelség hozzásegít ahhoz, hogy a féltékenység gondolata mihamarabb elszálljon.

Dolgozzunk önbizalmunk építésén!

Az önbecsülés és az önbizalom tudatos építése szintén hatékony lehet ezen negatív érzelmek leküzdésében. Apró gyakorlatok hozzásegíthetnek a bizalmi kötelékünk megerősítésében.

Tegyük próbára magunkat! Írjuk össze a legjobb tulajdonságainkat, erősségeinket, az eddigi összes megvalósított céljainkat. Ezt mindig tartsuk magunknál, hogy bármikor is kételkednénk, újra tudjuk olvasni legjellemzőbb ismérveinket. Bátran emlékeztessük magunkat, hogy valójában párunk milyen szerencsés, hogy velünk lehet. Az egyik legvonzóbb tulajdonság az egészséges önbizalom és a megfelelő önbecsülés. Ezek meglétével kialakíthatunk egy olyan kiegyensúlyozott és békés környezetet, ahol harmóniában tudunk egymással és másokkal együtt élni.
Lavender Centrum /Medical&Beauty&Manicure/ Orvoskozmetologia
Az oldal sütiket használ működéséhez. Az oldal használatával hozzájárul, hogy az sütiket tárolhat számítógépén.