Állati elmék
Milyen állatként viselkedsz konfliktushelyzetekben?

Konfliktushelyzetekkel nap, mint nap szembesülünk. De vajon hogyan oldjuk meg őket? A saját akaratunkat szeretnénk érvényesíteni vagy inkább a jó kapcsolat fenntartása fontos számunkra?  Legtöbben különböző technikákat alkalmazunk, a szituációtól, személytől vagy éppen neveltetéstől függően. Kenneth W. Thomas és Ralph Killman közösen kidolgoztak egy konfliktusstílus modellt, mely hozzásegít ahhoz, hogy megismerjük  hogyan szoktunk viselkedni nehéz helyzetekben. Nézzük meg az egyes típusok jellemzőit.


Teknős  –  Elkerülő

A teknős igazi konfliktuskerülő. Legtöbbször saját érdekében kilép belőlük vagy egyszerűen  fel sem vállalja őket. Nem hisz a sikerben, gyakran fél a kudarctól. Saját szükségleteit nehezére esik kommunikálni. Ha egy akaratosabb, indulatosabb partnerrel akad dolga, bölcsen cselekszik, elengedi. Érzi, hogy konstruktív módon nem oldhatja meg a problémát.
                                                                                                                                                                               

Medve – Alkalmazkodó
A medvénél saját igényei  háttérbe szorulnak, a másik érdekeinek feltétel nélküli elfogadására összpontosít. Jellemző rá a nagylelkűség és az önfeláldozás. A személyes kapcsolat az elsődleges számára, akkor érzi jól magát, ha mindenki szereti és elfogadja. Harmóniára törekszik, melyet céljai feladásával ér el. Tiszteletben tartja a másik döntését, képes saját meggyőződésén változtatni.
 

Róka – Kompromisszum kereső

A róka célja, hogy mindkét fél számára kölcsönösen elfogadható megoldást találjon. Ennek érdekében ösztönzi a másikat, hogy mindketten mondjanak le bizonyos igényekről. Nyíltan fejezi ki érdekeit. Egyaránt fontos számára a cél és a jó kapcsolat fenntartása, ezáltal működő kompromisszum kialakítására törekszik.


Bagoly –  Problémamegoldó

A bagoly célja, hogy mindkét fél számára kielégítő megoldást találjon. Fontos  saját érdekei érvényesítése, valamint a jó kapcsolat fenntartása. Ennek érdekében a konfliktus okainak feltárására, a hiányzó feltételek megteremtésére törekszik. Bölcs együttműködési készségével, kreatív ötletekkel segíti a közös cél elérését.
 

Cápa – Versengő
A cápa a győzelemre játszik, legfőbb célja saját érdekei érvényesítése. A másik fél szempontjait figyelmen kívül hagyva manipulatív és agresszív módon arat győzelmet. Jellemző rá a gyors cselekvés, döntéshozatal. Fontos számára, hogy kiálljon saját igazáért, valamint a másik megértse cselekedeteit.
Lavender Centrum /Medical&Beauty&Manicure/ Orvoskozmetologia
Az oldal sütiket használ működéséhez. Az oldal használatával hozzájárul, hogy az sütiket tárolhat számítógépén.