Érzem az illatod
Egy kiadós zivatar után az esőillat, a kedvesünk parfüm illata vagy akár egy csokor rózsáé. Mindenkinek van egy kedvence. Vagy éppen ellenkezőleg, léteznek olyan szagok, melyektől undorodunk és már a gondolatától is kiráz a hideg. Ennek ellenére manapság kevesen vagyunk tudatában annak, milyen szagingerek érnek minket nap, mint nap. Ezek az ingerek jelentősen hatnak érzelmeinkre és viselkedésünkre is.

De vajon milyen szerepe van a szaglásnak a vágy és a vonzalom kialakulásában?

Tudományosan bizonyított tény, hogy a szaglás az egyik legősibb érzékelési forma. A természet különleges módon a szaglásunkat alkotta meg legalapvetőbb érzékszervünknek. A szaglással a környezetünkben lévő vegyületekről és kémiai anyagokról tájékozódhatunk, majd megfelelő reakciót alakítunk ki.

A szaglásnak sokkal nagyobb szerepe van a mindennapi életünkben, mint gondolnánk. A bennünk rejlő illatemlékek akár évtizedekkel később is képesek felidézni a hozzájuk kapcsolódó élethelyzetet, személyt vagy esetleg egy konkrét dolgot.

A szagok iránti érzékenység szintén egyénenként változó. Átlagosan az emberek négyezer különböző szagot tudnak megkülönböztetni.

A szaglásról számokban
 
  • Az érzékszerveink közül a szaglásunk 10.000-szer érzékenyebb, mint a látásunk, hallásunk vagy tapintásunk.
  • A szagok és az ízek kölcsönösen hatnak egymásra, a szaglás és az ízérzékelés közötti összefüggés 80 %.
  • Az ember hozzávetőlegesen 10.000 szagot tud megkülönböztetni, ám helyesen csak a felét tudja megnevezni.
  • Hans Henning szerint 6 alapszag létezik: fűszerek, virágok, gyümölcsök, gyanta, dohány és rothadt szagok.
  • A nyálkahártyán 50 millió szagérzékelő sejt található, melyek 2 havonta elhalnak és megújulnak

A szagok és a szexuális vonzalom

Minden egyénnek létezik egy, csak rá jellemző sajátságos illata, testszaga. Ez az adott szag különböző jelzéseket hordoz az egyénről, szexuális izgalmának meglétéről és mértékéről, valamint hozzáférhetőségéről. Manapság tudományosan bizonyított tény, hogy a feromonok avagy viselkedéshormonok fontos szerepet játszanak a kölcsönös szexuális vonzalom kialakulásában.

A feromonok a természetben megtalálható kémiai vegyületek, amelyek egyaránt jelen vannak az állatokban, rovarokban és az emberekben is. Az állatvilágban a kommunikációban töltenek be fontos szerepet: jelzik a területigényt, felismerhetővé teszik az egyedet társai számára, illetve jelzik a nemi érdeklődést, akár több kilométeres távolságból is.

Az embereknél megjelenő viselkedéshormonok közül az eddig felismertek:
 
  • Androsztenon, mely a nőkben és a férfiakban is egyaránt jelen van. Jellemzője, hogy vizeletszagra emlékeztet és általában negatív hatást vált ki a nőkben a férfiak iránt.
  • Androsztedion, mely csak a férfiaknál található meg. A szantálfa illatához hasonlít és a nők többségére szexuálisan vonzó hatása van.
  • Esztratetraenol, mely csak a nőkre jellemző. Lágyítja a kedélyállapotot, egyfajta nőies légkört teremt.

A fentiek tudatában egyértelmű hogy a szaglás kiemelt szerepet játszik a párválasztásban, az érzelmekre gyakorolt erős hatása miatt. Az a bizonyos kémia megléte, vagy esetleges hiánya. A szagok és illatok alapján döntjük el, hogy a másik ember vonzó vagy éppen visszataszító számunkra. A testünkből áradó kémiai ingerek, viselkedésünk, valamint a feromonok együttes hatása alakítja ki az a komplex vonzalmat, melyet szexuális vonzerőnek is nevezünk.
Lavender Centrum /Medical&Beauty&Manicure/ Orvoskozmetologia
Az oldal sütiket használ működéséhez. Az oldal használatával hozzájárul, hogy az sütiket tárolhat számítógépén.