A libidó rejtelmei
Mit is jelent ez a szó valójában? Mik befolyásolják? Mitől változik meg? Rengeteg kérdés merül fel mindenkiben a fogalommal kapcsolatban. Fedezzük fel együtt ezeket a rejtelmeket…

Mi a libidó?

Egy latin szóból származik, melyet ugyanígy ejtünk, jelentése: nemi vágy. Szexuális érdeklődés, aktivitás jelenléte partnerünk iránt. Természetesen magunkban is létezik, partner nélkül, hiszen a nemi érdeklődésünk személyes énünk részét képezi. Ez a bizonyos vágy felelős a párkeresésért és a fajfenntartásért is.

A legjobban kedvenc könyvemből, az Élet könyvéből tudok idézni a vággyal kapcsolatban.

„ Meg kell értenünk a vágyat, viszont nagyon nehéz megérteni valamit, ami ennyire elven, követelő és sürgető. A vágy beteljesülésénél minden örömével és fájdalmával együtt megszületik a szenvedély.”

Milyen faktorok befolyásolják magát a meglétét?

Szexuális vágyunk meglétét egyaránt befolyásolják biológiai, pszichológiai és szociális – kulturális hatások összessége. Együttes meglétük alkotják a libidót – szexuális vágyunkat.

Ezen vágyunknak és a hozzá tartozó szeretkezési kedvünknek is megvannak a saját jellemzői, egyénenként és életkoronként teljesen változó és eltérő lehet. Normálisnak mondható, ha különbözik a nemi vágy intenzitása fiatalabb és idősebb korban. Akadnak olyan életszakaszok is, melyben kiugróan megnő a szexuális vágyunk, és olyan is előfordul, hogy egyáltalán nincs kedvünk az együttlétre.

Mik a kiváltó okok, melyek a változásához vezetnek?

Létezik alacsony és magas libidó is, viszont ennek meghatározása teljesen attól függ, hogy aktuális partnerünkkel milyen megszokott szexuális életet alakítottunk ki.

 A mindennapi életünket befolyásoló tényezők vannak a legnagyobb hatással nemi vágyunk intenzitására. A környezet, mely körülvesz minket, a párkapcsolatunk minősége, egymás közti kommunikációnk mind jelentős szerepet játszanak vágyunk fenntartásában. Az érzelmi kötődés és a közelség is elengedhetetlen a szexuális közelség meglétéhez.

Ha ezek az említett fontos elemek nem jól működnek, felborul az egyensúly és a vágy csökkenéséhez vezet. Leggyakrabban az alacsony libidó kiváltó oka az érzelmi közelség, valamint a partnerek közötti nyitottság hiánya.

További kiváltó okok lehetnek:
  • Alkohol és drog fogyasztása
  • Stressz, depresszió és szorongás
  • Betegségek
  • Jó közérzet csökkenése
  • Rendszeres gyógyszeres kezelés
  • Menopauza
  • Kivételes / megváltozott élethelyzetek 

Ha a fent említett tényezőkön pozitívan tudunk változtatni, nyitottak és őszinték vagyunk egymással, akkor nincs akadálya a tartós szexuális vágy fennmaradásának.
Lavender Centrum /Medical&Beauty&Manicure/ Orvoskozmetologia
Az oldal sütiket használ működéséhez. Az oldal használatával hozzájárul, hogy az sütiket tárolhat számítógépén.