Hallgass a szívedre
Tégy egy szívességet

Valentin nap közeledtével a hölgyek óriási virágcsokrokra és romantikus ajándékokra vágynak, az urak ezzel ellentétben próbálnak helytállni és átvészelni ezt a különleges napot. Bármerre nézünk, speciális ajánlatokat találunk. Egy finom vacsora, érdekes programok, akár egy gyors utazás is lehet a terítéken.

„Ha meg szeretné lepni párját…” „Fejezze ki szeretetét…”  Mutassa  meg önnek mennyit ér..”
lyen és hasonló szlogenek lepik el számtalan bolt kirakatát, reklámok főcímeit.

Ilyenkor megannyi egyedülálló kissé kirekesztve érzi magát ebből a cukormázas napból. Vajon ők mit ünnepeljenek, kivel és hogyan?

Legtöbben folyamatosan megpróbálunk megfelelni a minket körülvevő környezetnek. Legyen akár a családi vagy munkahelyi légkör, a társadalom által elfogadott normák szerint éljük az életünket. Gyakran csak sodródunk az árral, és a legfontosabb része ennek az egységnek feledésbe merül.

Saját magunk…

Mi lenne, ha ez a nap idén máshogyan telne, mint az eddigiek?

Egy apró gondolat, mely manapság sokunkban meg sem fogalmazódik:
Ezen a napon magammal szeretnék foglalkozni. Hiszen szeretem magam. Aki vagyok, amit elértem eddig, ahová tartok. Miket szeretnék még véghez vinni? Milyen vágyaim vannak? Titkok amiket jó lenne megosztani valakivel…

Merjünk őszinték lenni saját magunkhoz, egy kis önzőség igenis kijár annak érdekében, hogy testileg/lelkileg is jól érezzük magunkat.  

Mindennapjainkban rengeteg olyan szakember végzi tevékenységét a szépségiparban ahol magán jellegű problémákat, párkapcsolati konfliktusok történeteit hallgatják meg egyes kezelések, szolgáltatások ideje alatt. Számukra teljesen természetessé vált ezek taglalása, esetleges megoldása. Az emberek sokszor zárkózottak, lassan nyílnak meg. Ha kialakul egy bensőséges viszony az adott szakemberrel, akkor ez tartós bizalmi kapcsolathoz vezet. Nap mint nap együtt dolgozom kolleganőimmel és érdeklődéssel hallgatom, milyen hatással van mindkét félre a személyes problémák megbeszélése. Ezen titkokról kérdeztem őket, akik természetesen és nyitottan álltak rendelkezésemre ezek feltárásásában.

Orosz  Mária „Maya” kéz és lábápoló szakember, műköröm építő válaszolt első körben feltett kérdéseimre:
  • Mi a tapasztalatod, egyes alkalmakkal megnyílnak vendégeid és beszélgetnek veled általános vagy párkapcsolati problémáikról?
  • Igen elég gyakran előfordul inkább az ismerős klienseim körében. Megnyílnak és elmondják az éppen aktuális konfliktusaikat. Általában én is rá szoktam kérdezni, érdeklődöm hogy vannak, ilyenkor őszinte válaszok szoktak érkezni. Azt tapasztaltam a beszélgetések során, hogy a fiatalabbak  bátrabban elmondják problémáikat, mint  az idősebb korosztály. A szingli hölgyek is sokkal beszédesebbek, mint például házasságban élő kortársaik. Különös módon az az érzésem, gyakran aki párkapcsolatban  él, véka alá rejti problémáit. Mintha talán  szégyen lenne, hogy akadnak ott is problémák. Megpróbálják magukban megoldani, nem szívesen beszélnek róla.

A fentiek érdekes következtetések Mayától. Érezhető az a sok éves tapasztalat, melyek alapján így vélekedik.

Következő válaszadó kolleganőm Magyar  Erika kozmetikus, masszőr, természetgyógyász szakember:
  • Hogyan szoktad megnyitni a beszélgetést egyes kezelések alkalmával?
  • Az egyéniségből fakadóan állok hozzá a klienseimhez. A kellő tisztelet megadása számomra nagyon fontos. Először a kozmetikával kapcsolatos dolgokra szoktam rákérdezni. Tapasztalt szakemberként a bőr típusából, állagából tudok következtetni az egyes foglalkozásokra. Ezeket figyelembe véve folytatom tovább a kommunikációt és próbálom megfejteni jelenlegi állapotukat.
  • Milyen személyes témákról szoktatok beszélgetni?
  • Az az észrevételem, hogy a személyes témákban az emberek 80 %-a konzervatív, és csak 20 %-a nyitott. A párkapcsolatban élők zárkózottabbak, mint a szinglik. Régen szinte tabu volt beszélni róla, ez szerencsére azért oldódott azóta. Én egészségügyi végzettséggel rendelkezem, ezért számomra fontos volt hogy fiaimat időben felvilágosítsam és ebben szerencsére a férjem is társam volt. Egy párkapcsolatnak mindig vannak íratlan szabályai, amiket igyekszünk betartani. Akadnak problémák, melyeket nem tudunk önállóan megoldani. Én is hiszek abban, hogy ilyenkor érdemes külső segítséget igénybe venni.

Mindkét kolleganőm által megfogalmazott gondolatok még inkább megerősítenek abban, hogy rendkívül fontos a problémáink felismerése és felvállalása. Ha őszinték vagyunk magunkkal, akkor már ennek meglétével is félúton haladunk a megoldás felé.
Hallgassunk a szívünkre, egy kis őszinteség még senkinek sem ártott.
Lavender Centrum /Medical&Beauty&Manicure/ Orvoskozmetologia
Az oldal sütiket használ működéséhez. Az oldal használatával hozzájárul, hogy az sütiket tárolhat számítógépén.