Nanotechnológia
A NANOTECHNOLÓGIA A TUDOMÁNY CSODÁLATOS ÁTTÖRÉSE ÉS SZÁMOS TERÜLETEN ALKALMAZZÁK  

Nézzük meg, hogyan fejlődött az évek során!

 
Az első lépések

 
Az Amerikai Fizikatársaság éves találkozóján, 1959. december 29-én, Richard P. Feynmann Nobel-díjas amerikai fizikus a Kaliforniai Tudományintézetben előadást tartott a miniatürizálás építkező programjáról, beszéde pedig lavinát indított el. A kutatók újragondolásának köszönhetően teljes mértékben megváltozott századunk biológiája. A 21. század biológiája közelebb áll a 20. századi fizikához és kémiához, illetve az informatikához. A tudomány ezen területe forradalmi hatást gyakorolt a gazdasági és társadalmi életünkre, illetve a sejt- és molekuláris biológiára. A technológia megnyitotta a miniatűr méretű tárgyak világának kapuját és számos területeken ígért áttöréseket, mint például az elektronika, az egészségügy, a gyógyszeripar, az energia, az információtechnika vagy a nemzeti védelem.A nanotechnológia és a hagyományos technológia
 
A hagyományos technológiáknak két alaptípusa ismert. Az egyik a „lebontó”, amely az őskorból indult, és a pattintott kőszerszámok előállítását jelentette, később pedig az esztergálást. A másik az „építkező” eljárás. Ez valójában a lebontó technológia ellentéte, amely lehetővé teszi az akár atomonkénti felépítést.
A nanotechnológia magába foglal bármely olyan technológiát, fizikai, kémiai és biológiai rendszerek előállítását és alkalmazását, amelyet nanoskálán hajtanak végre, nagysága pedig egy atom vagy molekula méretével vethető össze.
W.Ostwald a kolloidok mérettartományát 1-500 nm között definiálta. Több évtized elteltével a korszerű anyagvizsgálati módszerek bebizonyították, hogy a helyes mérettartomány 1-100 nm között található, amely új fizikai-kémiai tulajdonságokkal rendelkezik.
Az igazi áttörést nem a parányi méretek eredményezték, hanem az irányított építkezés, amellyel olyan szerkezeteket hoznak létre, amelyek kisebbek és erősebbek.
A nanotechnológiáról azt állítják, hogy a XXI. század tudománya. Viszont ha jobban belegondolunk, ez nem teljesen igaz, mert az őskorban is létezett, és a természetben is megtaláljuk az építkező technológiát (a Nap energiája a növényen virágot képez, amelyből később termés válik). Továbbá az élő szervezetek is az elsősorban nukleinsavak és fehérjék önszerveződéséből álló nanotechnológián alapszanak.


A riboszómák a legnagyobb molekuláris egységek, amelyek működését az RNS molekulák irányítják. Ráadásul, maga az ember is atomokból épül fel, ami ciklusonként cserélődik utasításra. Molekuláris szintű kódolásait a DNS tartalmazza. Viszont az öregedéssel az utasításba hiba csúszhat be, és ezt korrigálni kell.
A kutatók azon dolgoznak, hogy olyan nanorobotokat juttassanak a szervezetbe, amely atomonként javítja ki ezeket a hibákat. Viszont már léteznek olyan eljárások, amelyek célzott helyre kerülnek a szervezetben. Ilyen például az a fogkrém, amely a fog anyagaival dúsított, vagyis nano apatit- és proteingolyócskákkal építi újra a fogat, de ismerünk olyan nanokapszulákat is, amelyek a megfelelő helyre jutnak és ott fejtik ki hatásukat. 
  
Nanorészecskék az emberi szervezetben

Fontos figyelembe venni, hogy a mozgékony kis nanorészecskék belélegezve és az emésztőrendszeren keresztül a nanoréseken és a membránokon át tudnak hatolni, így bekerülhetnek a sejtmagba és a véráramba. Ezért lényeges, hogy mindig célzottan jusson a szervezet meghatározott részére. Bőrön keresztüli felszívódásánál a szervezetbe kevés mennyiség kerül. 
Hyamatrix nanotechnológiája  megtartotta az eljárások építő jellegét. A hialuronsav nanomolekulái bőrbe jutása után a mátrix peptidnek köszönhetően néhány órán belül visszanyerik eredeti méretüket, így a sejtközötti állományban rekednek. A hatékony kezeléshez elengedhetetlen a szaruréteg előkészítése, amellyel oldani kell szoros kötéseit. Az előkészítés elmaradása esetén a barrier funkció nem engedi mélyebb rétegekbe a felszívódott nanoanyagot. A hialuronsavnak pedig a dermiszben van a helye ahhoz, hogy kifejtse hatását.
Lavender Centrum /Medical&Beauty&Manicure/ Orvoskozmetologia
Az oldal sütiket használ működéséhez. Az oldal használatával hozzájárul, hogy az sütiket tárolhat számítógépén.