Hyaluronsav

A HYALURONSAV


Kémiailag: kettős diszacharid egységekből felépülő ún. glükóz- aminoglikán, azaz GAG.

Egy hatalmas, körülbelül 5-6 millió dalton tömegű (viszonyításképpen: a vízmolekula 18 dalton tömegű); akár több tízezerszeresen ismétlődő glikozidos kötéssel kapcsolódó diszacharidegységből álló, a glükuronsav karboxilcsoportja miatt savas jellegű molekula.GAG vegyületcsoportba tartozik a hialuronát mellett a heparin, heparán-szulfát, kondroitin-szulfát, keratán-szulfát, dermatán-szulfát.
Szinte az össze szomatikus sejtünk képes előállítani, a szervezetünk számos területén található anyag (bőr, porcok, ízületek, vér, szem, petesejt, anyatej, stb.)
 
Eloszlása a szervezetben:
  • 55- 60% a bőrben;
  • kb. 30- 35 % az izmokban és csontokban;
  • 9 % máshol, például az ízületi folyadékban, köldökzsinórban, vérben, nyirokban.
A szövetekben hálószerűen összekapcsolja és kitölti a sejtek közötti állományt, valamint tömegének 1000-szeresének megfelelő vizet képes megkötni, így biztosítva az adott szövet térkitöltését és rugalmasságát- turgorát.
A hyaluronsav képes az immunrendszer működését is elősegíteni, hiszen kiváló antioxidáns, de antibakteriális hatással is rendelkezik.
Érdekesség: Az anyatejben lévő hyaluronsav közrejátszik a csecsemő bélflórájának kialakulásában. A szervezetünk hyaluronsav tartalma folyamatosan csökken, mennyisége az újszülöttek kötőszövetében a legnagyobb, majd termelődése a húszas életévekben lassulni kezd.

 

A hyaluronsav szerepe a bőrben:

Az első, ami eszünkbe jut: hidratáció, feszesség (turgor) biztosítása.
Nem véletlen, hogy emellett számos más fontos funkciót is betölt.
A bőr mélyebb rétegben, az irhában található a szervezet hyaluronsav készletének több mint a fele.
A fibroblasztok termelik a rostos proteinek anyagaival (kollagén, elasztin) egyetemben, majd azokhoz kötődve képzi a proteoglikánokat, melyek a sejtközötti kocsonyás alapállomány, az ún. sejtközötti (extracelluláris) mátrix építőelemei.ECM= extracelluláris mátrix.
A proteoglikán molekulákon belül az extracelluláris fehérjéhez kovalens kötéssel kapcsolódik számos glükózaminoglikán. Utóbbi komponensek negatív töltésű funkciós csoportjai miatt a proteoglikán is negatív töltésű lesz, ezért jelentős mennyiségű kationt és víz molekulát képes megkötni.
Ezek adják azt a szerkezetet, azt a struktúrát és közeget, mely biztosítja a megfelelő mennyiségű víz megkötését és tárolását, biztosítva ezzel a megfelelő szöveti turgort.
Ez nem csak a bőr víztartalékát jelenti: a szervezet mobilizálható vízmennyiségének 75- 80%-ának tárolásáért felelős a kötőszöveti mátrix. Megfelelő közeget biztosít a kötőszöveti sejtek poliferációjához, anyagcseréjéhez, migrációjához, vagyis a számukra tökéletes életkörülményeket – ezért alkalmas a sejtek, így a bőr biológiai életkorának helyreállítására.
Érdekesség: a sejtmembrán lipidjeihez illetve fehérjéihez kapcsolódva a hyaluronsav részt vesz glikolipidek, illetve glikoproteineket alkotva a sejtburok kialakításában a sejtmembránon kívül, mely mechanikai és kiszáradás elleni védelmet biztosít, valamint fontos a sejt immunreakcióiban, kórokozók megkötésében, receptor molekulák kialakításában, a sejtek kommunikációjában és az adhéziós képességük kialakításában.

 
  • Megfelelő volument és struktúrát kialakítva elősegíti a bőr vérkeringését, a hajszálerek megfelelő támogatását.
  • A nagy viszkozitásának köszönhetően megakadályozza a kórokozók, az idegen anyagok továbbjutását a kötőszövetben, akadályt teremt a fertőzések továbbterjedésének, fontos része a bőr befelé irányuló védekezésének, az esophylaxiának.
hyaluronsav jelentőségét a szöveteken belül mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a magzati szövetek extrém magas hialuronsav tartalmának köszönhetően a magzati sebek nyom nélkül gyógyulnak.
bőr vízmegkötő képessége a 30-as évek után rohamosan csökkeni kezd, így a „szomjazó” kötőszövet vitamin és tápanyagellátása csökken, ezáltal fokozódik a szabadgyök-képződés. 70- 75 éves korunkra a negyedére csökken a bőr hyaluronsav tartalma.
Az öregedés látványosan beindul, a bőr ráncosodni kezd, feszessége csökken.A bőr hyaluronsav tartalma az életkor előrehaladtával.
 
hyaluronsav szint csökkenéséért egyrészt a fibroblasztok tevékenységének csökkenése, másrészt az öregedéssel együtt járó disszimilációs folyamatok túlsúlyba kerülése a felelős.
Egyre fokozódik a bőrben az ún. hyaluronidáz enzimek tevékenysége, melyek a proteoglikánok, a GAG- ok lebontásáért felelősek (ezt a gyulladásos folyamatok, a fokozott oxidációs stressz, a szabadgyökök még fokozzák)
Kutatások bebizonyították, hogy a bőr hyaluronsavval történő kezelésével nem csak az idővel keletkezett hiány pótolható, hanem ezeknek az metaloproteáz enzimeknek a működése is visszaszorítható, illetve idővel fokozható az endogén, a természetes ,,saját” hyaluronsav termelése is a szöveten belül.
Az öregedés folyamata végtelenül leegyszerűsítve oxidáció és vízvesztés. A fentiek alapján egyértelmű, hogy a hyaluronsav miért lehet a bőr öregedésének egyik leghatásosabb és méltán legnépszerűbb ellenszere.
Lavender Centrum /Medical&Beauty&Manicure/ Orvoskozmetologia
Az oldal sütiket használ működéséhez. Az oldal használatával hozzájárul, hogy az sütiket tárolhat számítógépén.